21 ide për aktivitete me fëmijët në Karantinë!

Kam ngelur brenda me fëmijët Çfarë mund të bëj!

Ka filluar karantina 72 orëshe në shqipëri dhe ka shumë gjasa që do te vazhdoj edhe më shumë për shkak të Covid19. Është e llogjikshme të thrash se më shumë se sa nga virus shumë prindër janë trembur nga ideja që do të rrijnë në shtëpi mbyllur me fëmijët e tyre. Çfarë të bëni kur fëmijët janë në shtëpi dhe mbyllur brenda?

Shumë prej nesh mund të kenë gjetur zgjidhjen tek televizori apo youtube. Nuk është zgjidhje kjo, një nga gjërat më të rëndëshishme në këtë moment është psikologjia e fëmijëve dhe eshte nevoja që fëmijët por dhe adoleshentët të kenë një kohë efektive dhe të larmishme brenda në shtëpi. Edhe pse kanë nevoja/dëshira të ndryshme për mosha të ndryshme unë dua të sygjeroj disa gjëra që mund të bëni me vëmijët tuaj në ketë kohë izolimi, ju keni mundësinë e artë për ti kthyer këto ditë në ditë të paharrushme për fëmijët tuaj në anën pozitive, që ata të kujtojnë këto ditë si momentet më të bukura të jetës së tyre me prindërit e tyre.

Më poshtë dua të ndaj disa ide të shpejta për aktivitete që mund të zvhilloni me fëmijët tuaj në këtë periudhë:

 1. ARTAtak
  • Ngjyrosje dhe Vizatime ( Jo t’ju jepni një fletë fëmijëve dhe disa kolora por të luesh me ta dhe te bëni veprat tuaja të artit). Kjo do të bëj që fëmijët tuaj të ndihen të vlerësuar prej jush duke krijuar kujtime të bukura me prindërit. Më pas mund të vendosni të vendosni në korrnizë.
  • Bëj plastelinë ne kushte shtëpi dhe krijo forma plasteline
  • FlipChart design.  Me fletë të mëdha flipchar mund të beni lojën e pikturës familjare ku secli prej antarëve të familjes do të vendosi një elëmentë të caktuar.
 2. Aktivitete FIZIKE
  • Kërce me fëmijët.  Duke kërrcuer ti rrit nivelin e pozitiviteti në ta dhe në të njëjtën kohë mundëson që ata të kryejnë aktivitet fizikë që e kanë të nevojshëm.
  • Stimulo skenare të ambjenteve jashtë. Nëse ke një çadër kampingu hape ne sallon dhe stimulo sikur jeni Kamping
  • Mësoju atyre  në mënyrë kreative të rregullojnë dhomën e tyre.  Në formë sfide dhe në mënyrë kreative ata mund të mësojnë të jenë më të rregullt. 
  • Bëni rrëmujë sëbashku. Duket sikur po kundërshtoj idenë e sipërme por fëmijët kanë nevojë të jenë në botën e tyre. 
 3. Lojra TAVolinePuzzel sëbasku
  • Memory game
  • Lojra tradicionale me letra
  • Uno etj
 4. GATuaj me fëmijët
  • Gatuaj me Fëmijët e tu. Mendo gatime tradicionale dhe te thjeshta dhe gatuaj me fëmijët e tu. 
  • Sfida të vogla për të fituar çokollata.  Improvizo sfida të vogla që të mund të fitojnë një snack
  • Kërkoju atyre të gatuaj diçka për ty.  Lejo ata që të gatuajnë për ty, duke mos u shqetësuar për rrëmujën në guzhinë.
 5. ZBAvitje televizive sëbashku.
  • Filloni një serial sëbashku duke ndarë oraret e ditës për secilën seri.
  • Lojra elektronike sëbashku. Me orar dhe edhe ju luani me ta. 
  • Televizor sëbashku.
 6. LExo sëbashku me ta!
  • Është shumë bukur të fillosh të lexosh me fëmijët e tu.
  • Lexo libra Artistikë
  • Lexo Biblën
  • Diskuto me ta librat e shkollës